Dental Prime Klinik

Samsun'da yer alan iki katlı 360 metrekarelik Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği mekanı iki katın birlikteliğini anıtsal bir grafikle gözler önüne seriyor. Girişten itibaren bizi karşılayan şeffaf muayene odaları ve net bir yönlendirmeye sahip sirkülasyon aksı kliniğin mekânsal algısını hem görsel hem kullanımsal olarak okutuyor. İki kat yüksekliği en efektif şekilde kullanan planlama girişte yer alan yüksek tavanlı bekleme alanının etkisi ile oldukça kucaklayıcı bir ortam sunmakta. Toplamda üç katta hizmet veren ağız ve diş sağlığı polikliniği, ikinci katta ayrıca bir bankoya ve  pedodonti için minik bir oyun alanına sahip.

Program: Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, 360 m²

Konum: Samsun, Türkiye

Yıl: 2023

Fotoğraflar: Altkat Mimari Fotoğrafçılık

Mekanın tektoniği akışkan formların iç içe geçmesi ile ve klinik boxlarının sirkülasyonda belirgin şekilde ortaya çıkartılması ile sıkıcı sirkülasyon rotasını yer yer genişletmekte. ADSP yönetmeliklerinin ve polikliniğe özgü işletimsel ihtiyaçların optimumda çözüldüğü poliklinik yapısı ergonomik açıdan verimli muayene odaları ve personel alanları sunmaktadır. Geniş ve tek cepheden ışık alan kliniğin iç mekanlarının doğal ışığa en verimli şekilde ulaşmaları sağlanırken aydınlatma kurgusunun mekanın formlarını destekler nitelikte tasarlanması mekanı zenginleştirmektedir. Mahremiyet gerektiren birimler dışında yer alan mekanların mümkün mertebe şeffaf kurgulandığı klinik, oda içlerinde de aydınlatma tasarımlarının özgün yaklaşımı sayesinde aydınlık ve ferah muayene odaları sunar.

Bütüncül hizmet veren polikliniğin pedodonti, endodonti ve ortodonti için özel tasarlanmış odalarının kurgusu her bir hekimin özel ihtiyaçlarına göre şekillendirilmiştir. Sterilizasyon, panoramik odası ve çocuklar için de ayrı tasarlanmış ıslak hacimlerin varlığı tüm ihtiyaçları gözetmektedir. Katlar arası monşarj ile bağlantının da sağlandığı polikliniğin işlerliği her açıdan düşünülmüştür. Beyaz ve açık gri tonlarının baskın olduğu poliklinikte camların oval kurgusu insan ölçeğinde akışkanlık algısını da üst seviyeye çıkartmaktadır. Steril ve net iç mekan algısı yer yer yönlendirmelerin ışık bantları ile vurgulanması ile son kullanıcının konforunu arttırır. Dış mekandaki bekleme alanında kurgulanan deck dahi mekanın akışkanlığını destekler nitelikte ve davetkar bir zemin sunmaktadır.